free bootstrap theme

SZOCIÁLIS DEMOKRÁCIÁÉRT INTÉZET

Elolvasásra, átgondolásra és megvitatásra ajánljuk
Recenziók, tanulmányok, hasznos linkek


Tanulmányok

Rendszerváltó utódpárt – Az MSZP és a demokratikus kísérlet harminc éve
Lakner Zoltán politológus előadása elhangzott az SZDI 2019. november 30-án rendezett konferenciáján
Letöltés pdf formátumban

Baloldali program a fenntartható egyenlőségért
Az Európai Parlament szocialista, demokrata és progresszív csoportja (S&D) hozta létre a Haladó Társadalom kezdeményezést, amelynek célja, hogy áttekintse a növekvő társadalmi egyenlőtlenségeket, a természeti erőforrások fokozódó kizsákmányolását, valamint más, rendszerszintű válságokat, a neoliberalizmus és a dereguláció által gerjesztett különféle anomáliákat. Udo Bullmann S&D frakcióvezető és a program többi elindítója irányadónak tekinti az ENSZ 2030-ig előre tekintő Fenntartható Fejlődési Céljait, és a problémák feltérképezése mellett gyakorlati megoldásokat is keres.
   Ennek szellemében indult útjára a Fenntartható Egyenlőség munkacsoport, amelynek két vezetője Poul Nyrup Rasmussen, korábbi dán miniszterelnök, és Louka Katseli, volt görög miniszter. A munkacsoportban számos ismert szakértő közreműködött (Kate Pickett, Andrea Westall, Gesine Schwan, Fabrizio Barca, Enrico Giovannini stb.); jelentésük a 2019-24-es időszakra vonatkozó reformjavaslatokkal 2018. októberében készült el.
   A jelentés teljes terjedelmében 9 nyelven érhető el a Haladó Társadalom kezdeményezés weboldalán:
https://www.progressivesociety.eu/publication/report-independent-commission-sustainable-equality-2019-2024
A dokumentum magyar nyelvű összefoglalója pedig elérhető itt: S&D_ProgressiveSociety-ShortVersions_HU_V03.pdf

Recenziók

Mobirise

Jóléti modellek, európai válságok
Peisz Balázs recenziója
Andor László  Jóléti modellek, európai válságok címet viselő könyve nem kevesebbre vállalkozik, mint az elmúlt 30 év során bekövetkezett gazdasági válságok, valamint a politikai integráció és társadalmi kohézió meggyengülése között rejlő összefüggések feltárására.
Elolvasom...

Mobirise

A civil hatalom kételyei
A. Gergely András recenziója
Van-e (még) politikai tér, melyben a civilség, a civilitás, s netán a civilizáció is otthonossá lehet? S ha nincs, kiszorítható-e vagy visszafoglalható-e mindazoktól, akik épp uralják, belakják, elfoglalják?
Elolvasom...

Mobirise

Ment-e a civilizáció által a világ elébb – avagy kaotikus világ élősködő áldemokráciával
A. Gergely András recenziója 
Nemcsak a könyvtárak sorsa, de egész politikai univerzumok lehetséges jelene és hordozott múltja is alapkérdése a Progress Könyvek sorozatnak, amelyben kortünetek, az ismét „gyorsuló idő” problematikáinak válaszkísérletei kapnak helyet.
Elolvasom...

Stiglitz-könyv

A globalizációról és visszásságairól
Andor László recenziója 
Az 1990-es években, amikor a rendszerváltás nyomán Magyarország a nyugati normákhoz próbálta igazítani politikai és gazdasági berendezkedését, az ún. washingtoni konszenzus doktrínája jelentette a világ gazdaságpolitikusai számára a legfőbb útmutatást. ... A szakértői vélemények azonban már a kezdet kezdetén megoszlottak arról, hogy a piacok nemzetköziesedése és a nemzetgazdaságok liberalizációja pénzügypolitikai szigorral kombinálva — amit így együtt a washingtoni konszenzus szorgalmazott — jobb gazdasági rendet eredményezett-e. 
Elolvasom...



Címünk

Budapest, XI.                    
Villányi út 11-13.
H-1114

Elérhetőségeink

Email: info@szocialis.eu              
Telefon: +36-1-381 8151